Vážení strávníci,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není žádný účinný lék.Každý jedinec musí zjistit podle příznaků,jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda zatím není alergenní.

Co jsou to alergeny:

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy,které způsobují u přecitlivelých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému,která můřže vyustit až k anafylaktickému šoku.V podstatě se jedná o poruchu imunity,kdy normálně neškodné látky působí v organizmu negativně-jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití(zvýraznit-třeba zeleně,červeně) Projevy alergické reakce:-kýchání,svědění,kopřivka,otoky,dýchací potíže,svědění rtů a úst,nevolnost,křeče,průjmy.Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.

Prahové hodnoty:

  • minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota.

Každý jedinec má jiný práh,takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu. Nařízení EU 1169/2011 specifikuje 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a od 13.12.2014 nařizuje povinnost všem výrobcům potravin a stravovacím zařízením vyznačit alergeny obsažené v nimi nabízeném zboží.Tato povinnost se týká i provozovatelů závodního(veřejného stravování)"jasně a zřetelně označit" stravu,tak,že bude stravníka dostatečně informovat o tom,že je alergenní složka v potravině přítomna,nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislatívně značených alergenu.

SEZNAM ALERGENU dle EU


1. Obiloviny-obsahující lepek-nejedná se o celiakii,výrobky z nich
2. Korýši a výrobky z nich-patří mezi potraviny ohrožující život
3. Vejce a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná(arašidy) a výrobky z nich-patří mezi potraviny ohrožující život
6. Sojové boby(soja) a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj-patří mezi potraviny ohrožující život
8. Skořápkové plody a výrobky z nich-jedná se o všechny druhy ořechů
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena(sezam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentraci vyšších než 10mg
13. Vlčí bob(Lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich

Jako výrobce hotových jídel jsem povinný označit alergenní složky,které jsou použité k výrobě,ale nebudu brát zřetel na příznaky jednotlivé přecitlivelosti strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Neni možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě,takže případným žádostem nebude vyhověno. Na mých jídelních lístcích budou od 8.12.2014 alergeny označeny číslicí u konkrétního jídla odvozené z pořadového čísla uvedeného v zákoně EU1169/2011.Proto při objednávání jídel si musí každý strávník vyhodnotit,jestli alergen uvedený u jídla nemá pro jeho zdraví negativní důsledek.Toto stravování nemá charakter dietního stravování. U strávníků,který dostávají JL v tištěné formě,bude informace o označení jídel na alergeny doručena tištěnou formou jednorázově při obvyklém dodání jídla a bude na strávnících,aby si tento dokument,kvůli kontrole odložili.

Vážení strávníci,
tato informace Vás nemá vyděsit,ale rozšířit Vaše znalosti v oblasti výskytu alergenu v bežných potravinách,které při výrobě tradičních jídel,nemůžeme vyloučit z technologických důvodů.

Děkuji Vám za pochopení,
Ing.Ipri Jozef, majitel firmy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace